© M 93 / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0 (DE)

Store lekkasjer og rustproblemer på bruktbil endte i heving av kjøpet

Annonseteksten for bilen på Finn.no reklamerte med at bilen var «meget velholdt» og «meget godt utstyrt». Bilen var under fem år gammel, og framsto ut fra forhandlerens opplysninger som strøken.

Er du misfornøyd med ditt bilkjøp? Vi kan vurdere om du har et rettmessig krav mot selgeren.

Bilkjøperen oppdaget imidlertid kort etter overtakelse at bilen ikke var tett. Da de kom hjem fra ferie, var bilen kliss våt innvendig, og det hadde oppstått rustflekker flere steder.

Lang klageprosess 

Etter å ha oppdaget skadene på bilen i fjor sommer, tok kjøperen umiddelbart kontakt med forhandleren som hadde solgt bilen. Han henviste kjøperen til merkeforhandleren som hadde solgt bilen da den var ny, og nektet å se på bilen selv.

To utbedringsforsøk ble gjennomført, men ga ikke resultater. Fortsatt var bilen full av fukt, med vanndråper fra taket, og muggsopp på setene. Kjøperen krevde derfor heving, men dette avslo selgeren, selv om feilene åpenbart var store.

– Det var utrolig frustrerende å måtte dokumentere gang på gang at bilen var full av fukt, uten at selgeren ville ta ansvar, forteller bilkjøperen.

Aksepterte hevingskravet i forliksforhandlingene 

Med hjelp fra advokat Andreas Langeland tok kjøperen derfor ut forliksklage mot selgeren, og krevde heving og erstatning. I sitt tilsvar til Forliksrådet nektet selgeren fortsatt å ta ansvar for bilen. De ville bare rense setene, så mente de at bilen var like god.

Denne uka ble saken behandlet i Kongsberg forliksråd. Etter en gjennomgang av sakens fakta, innså selgeren at bilen var langt fra slik den var blitt solgt. Derfor ble hevingskravet akseptert, og selgeren måtte i tillegg godta å betale 30 000 kr i erstatning for kjøperens utgifter ved saken.

– Å få tilbake kjøpesummen er en stor lettelse. Endelig kan vi se oss om etter en ny bil som ikke er helsefarlig å bruke, sier klienten til Indem.no.

Mange konflikter ved bruktbilkjøp 

Konflikter ved bruktbilkjøp er svært vanlig, men mange unnlater å reklamere fordi de er usikre på hva de kan oppnå. Alle feil som ikke er uvesentlige, gir i utgangspunktet rett til å heve bilkjøpet, og få kjøpesummen tilbake.

Indems advokater kan vurdere om du har en sak det er verdt å gå videre med. Vi kan også bistå med å innhente den dokumentasjonen som er nødvendig for å underbygge kravet. Ta kontakt med oss for en gratis vurdering.

Foto: © M 93 / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0 (DE)